Wednesday, March 29, 2017

Taaperon sanavarasto kehittyy

Eletään ihmeellistä aikaa. Arvo on nyt 1 vee 4 kk ja sanavarasto laajenee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy. Toistaiseksi enemmän kylläkin ymmärryksen tasolla kuin että hän itse puhuisi.

Joka päivä havahdumme johonkin "miten se voi jo tajuta tämänkin"...

Sanoja on muutamia: auto, aappu (pallo), anna-anna, hauhau (koira), lamppu, loppu, kato, heihei.

Perässä hän toistaa sanoja kuten nenä ja pitkästä aikaa myös äiti on tekemässä paluuta! Päivähoidossa hän toistelee kuulemma päiväkotikavereiden nimiä. Kotonakin, jos me sanomme nimen ensin.

Arvo kyllä kalkattaa kovasti ja lähes koko ajan, vaikka sanoja ei vielä tuon enempää olekaan. Auto, tuo tuttu ja turvallinen sana, toistetaan varmasti sata kertaa päivässä. Päiväkodin hoitajan arvio tänään oli kyllä "noin miljoona".

Henkilön Henna (@hennan1k) jakama julkaisu


Ymmärrys sitten taas, huh! Kaikki perusasiat hoituvat jo melko hyvin. Tulemiset, menemiset, pyytämiset (Arvo osoittaa jotain ja sanoo: öh,öh,öh, toissailtana jopa potalle), antamiset, tuomiset, etsimiset (lempileikkejä tällä hetkellä "missä iskä?") ja kehottamiset.

Arvo auttaa mielellään pyykkikoneen täyttämisessä ja tiskikoneen tyhjentämisessä. Jälkimmäisessä annamme hänelle muovikippoja, jotka hän sitten vie niille varattuun laatikkoon. Tämä laatikko on aina ollut sellainen, jonka sisällöllä häm on keittiössä saanut leikkiä.

Kieltämiset sitten taas usein eivät mene perille. Arvolla on jännä tapa, jos hänet yllättää kädessään jotain, millä ei saa leikkiä, kuten kaukosäädin. Kun sanon vaikka vain "Arvo", hän saattaa laskea kaukosäätimen ensin kädestään, sitten nopeasti ottaa sen takaisin ja heittää pois. Kiva tapa kun "kielletyt" asiat ovat lähinnä niitä rikkimeneviä.

Erikoisimmat sanat, joita Arvo tällä hetkellä ymmärtää:

Ylävitska, käsi nousee läpsyyn, erityisesti myös päiväkodissa arvostettu taito
Imurointi, yhtenä iltana totesin miehelle keittiössä, että kiva kun hän ehtikin imuroida. Arvolla kädessä ollut lelu lensi nurkkaan ja tyyppi porhalsi olohuoneen nurkassa seisovan rikkaimurin luo vaatimaan, että lähdetään huristelemaan
Kuperkeikka, Arvo menee heti kuperkeikka-asentoon, josta hänet on tietysti autettava pyörähtämään ympäri
Lauri, nuken nimi
Hejdå vinx vinx, vilkutus alkaa heti kun äiti alkaa laulaa tätä uinnin loppulaulua (korvamadoista korvamadoin)
Iltapala, ja muu ruokaan liittyvä tärkeä termistö, ei mene ateriat häneltä ohi

No comments:

Post a Comment