Wednesday, August 2, 2017

Kokemusrikas reissu taaperon kanssa

14 päivää. 6 yöpaikkaa. 2 maata. Ajettavat kilometrit yhteensä kuitenkin yhteensä alle 1000.
Reitti: Ljubljana-Bled-Bovec-Kojsko-Piran-Rovinj-Pula-Opatija-Postojna-Ljubljana.

Siinäpä kesälomareissumme numeroissa ja reittinä. Tai no käväistiin me myös Italian puolella pitsalla ja ruokakaupassa, kun se melkein oli reitin varrella. Ah, pakko rakastaa tuota Manner-Eurooppaa, missä kaikki on niin lähellä.



Joku varmaan hengästyisi. Mutta meille tällainen reissaminen on aivan ihanaa luksusta ja niiiiiin rentouttavaa. Näemme paljon, koemme paljon, mutta joka päivä myös relaamme. Emme ole koskaan olleet kahden viikon potslojoilijoita (kokeiltu on sitäkin!). Loman lopulla juteltiin miehen kanssa, että juuri mitään ei olisi eri tavalla tehty eikä missään olisi "tarvinnut" kaueampaa viipyäkään.

Näimme matkalla vesiputouksia, rotkoja, luolia, järviä, vuoria, jokia, pikkukyliä ja isompia kaupunkeja. Me viihdymme paremmin pikkukylissä ja isoista kaupungeista yleensä riittää mahdolliset "päänähtävyydet" ja kaupunkikierros.



Usein päiväämme kuului joku nähtävyys tai vaikka biitsillä käynti aamupäivällä, turistikierrosta kaupungilla Arvon ollessa päikkäreillä vaunuissa tai sitten seuraavaan paikkaan siirtyminen hänen nukkuessa autossa. Arvo kulki mukana myös hyvin kavereilta lainaan saadussa retrorinkassa.

Vaunuilla ei ollut luonnonnähtävyyksille mitään asiaa ja esimerkiksi Pulan amfiteatterilla se oli ihan huippu. Kaupungeissa vaunuilla joutui tekemään vähän reittivalintoja, mutta aika hyvin siellä pikkukylissäkin pääsi kulkemaan.



Päikkäreiden jälkeen nautimme jossain lounasta ja hengailtiin ehkä vielä kaupungilla tai biitsillä. Sitten illallinen ja joka ilta kello 20 Arvo meni nukkumaan ja me vanhemmat vietimme iltaa parveke/terassi/leirintäalueella. Yleensä viiniä juoden ja seuraavaa päivää suunnitellen. Mitään kovin tarkkoja aikatauluja tai nähtävyyssuunnitelmia meillä ei ollut, vaan tehtiin niitä matkan edetessä.

Taaperon kanssa matkustaessa oli tietty varattava reippaasti aikaa myös leikkipuistoiluun ja muuhun sekoiluun. Aina kun näimme leikkipaikan pysähdyimme sinne hetkeksi leikkimään. Aina kun näimme varjoisan leikkipaikan leikimme pidempään ja painoimme sen vielä mieleemme seuraavaa päivää varten.



Oli myös tosi jees, että tiellemme sattui myös useampi kahvila/baari/ravintola, joissa oli myös ulkoleikkipaikka lapsille. Ja leikkipaikaksihan taaperolle toki kelpasi myös joidenkin majoitusten terassit sekä vaikka Piranin Tartinin aukio, jossa Arvo juoksi paikallista tyttöä karkuun. Suoraan äidin helmoihin. Äitin poeka!

Parhaita asioita ensimmäiseltä reissamislomaltamme perheenä upeiden nähtävyyksien, auringon, uusien kokemusten, hyvän ruoan ja vapauden tunteen rinnalla olivatkin sitten ne pienet hetket - yhdessäolo ja oivallukset onnesta.



Pieniä hetkiä kuten ensimmäisen talviturkin heittäminen taianomaisessa Bledissä. Torkut kantorinkassa Vintgarin rotkossa. Pulahdus Slovenian ja Italian rajalla virtaavaan jokeen. Aidan yli kiipeäminen sairaala-alueella sijaitsevalle unelmarannalle Rovinjssa. Pienet tanssit Piranin aukiolla tympeän haitarinsoittajan iloisiin rytmeihin. Riehakas kirmaaminen Bovecin vuoristokylässä sijaitsevan leirintäalueen poikki aamupalaa tekemään. Postojnan luoliin odottaessamme Arvo hurmasi joukon aasialaisnaisia. Kuinka Arvo rakasti yhden majapaikan kissaa. Ja seuraavan majapaikan koiria. Ja kuinka hän hoki "täti toi" aina kun sai herkkuja, kun yhdessä majapaikassa paikan emäntä tosiaan toi joka ilta meille jotain herkkua.

Ja sitten oli niitä äitiyden tähtihetkiä, kun hermo meni ravintolassa ja taisi se mennä turhan nopeasti leirintäalueellakin Arvoa nukuttaessa. Siihen mulla oli kuitenkin paras mahdollinen lääke mukana, nimittäin itseäni pitkäpinnaisempi mies. Paras reissuperheeni <3 p="">

No comments:

Post a Comment