Friday, March 9, 2018

2-vuotias hammaslääkärissä

Arvon ylähampaiden pesu on aina ollut aika hankalaa ja nyt 2-vuotiaan tahtotilaan yhdistettynä se on koko ajan mennyt mahdottomampaan suuntaan. Ja selvästi ylähampaiden pesu on aiheuttanut hänelle jonkun verran kipua.

Päätimme käydä tarkastuttamassa tilanteen hammaslääkärillä.

Emme tehneet asiasta mitään isoa numeroa etukäteen. Muutamaan kertaan mainitsimme, että menemme hammaslääkäriin ja siellä hän katsoo suuta. Leikimme vähän tilannetta, avaa suu ja sitten lääkäri katsoo. Ei tietenkään mitään puhetta jännittämisestä, pelottamisesta tai muusta. Ihan normaali juttu.
Pyysin Arvoa hymyilemään. "En nää mitään", hän sanoi. Paras hymy onkin sellainen!

Sattui niin iloisesti, että meidät vastaanottanut lääkäri oli aivan mahtava. Heti kehaisi Arvon silmälaseja heti alkuun ja innostuneena esitteli, kuinka ne vaihdetaan aurinkolaseihin. Otti lapsen huomioon todella hienosti, jutteli suoraan tälle ja ohjasi minuakin tosi luontevasti. Esimerkki hyvästä vinkistä "Jos vähänkin epäilyttää, ettei lapsi halua olla yksin tuolissa, tulkaa heti sylikkäin". Ja näin teimme. 

Arvo oli ihan rauhallinen koko ajan. Tällä kertaa ei tarvinnut kuin vain katsoa, instrumentien käyttö olisi toki voinut olla jo vaikeampaa.

Hoitaja näytti minullekin (makasin siis tuolilla Arvon alla) peilillä Arvon suuta ja sekös oli Arvosta ihanaa. Häntä kiinnosti selvästi myös, mitä peilistä näkyi.

Huulijänne todettiin paksuksi ja tiukaksi, mutta sitä ei leikata ainakaan toistaiseksi. Saimme ohjeet hellempään hampaiden pesuun, jossa huulijänteeseen ei kohdistu hankausta.

Lopuksi saatiin vielä tarra ja syötiin hammaslääkärin jälkeen sovitusti keksit. Ja niin, kehuttiin tietysti maasta taivaisiin miten hienosti hammaslääkärikäynti oli mennyt.

Hammaslääkäri muuten kehaisi, että on lapsella tosi hyvin hoidetut hampaat. Äidin sydäntä tietysti lämmitti ja mainitsin, että meillä on käytössä sähköhammasharja. "Sen kyllä huomaa", totesi hammaslääkäri eli kyllä se varmaan lapsellakin on järkevä olla tuo päristin.

Terveydenhoitajaystävältä sain hyvän idean lisätä tähän tekstiin myös lasten hampaidenhoito-ohjeet. Kertaus on opintojen äiti tai tuntuu näissä olevan välillä epäselvyyksiäkin, että mites se nyt piti mennä.

Alle kouluikäisen suunterveys (lähde: Hammaslääkäriliitto):
  • Hampaiden reikiintyminen eli karies on bakteerisairaus, jota aiheuttaa mm. mutans-streptokokki. Suurimmalla osalla suomalaisista aikuisista on suussaan mutans-bakteereita. Mitä enemmän haitallisia bakteereita on vanhempien suussa, sitä helpommin lapsi saa tartunnan sylkikontaktista. Lapsi saa tartunnan useimmiten lusikasta tai tutista, jota aikuinen on käyttänyt suussaan.
  • Sopiva ruokailukertojen määrä on 5–6 päivässä. Ei napostelua aterioiden välillä.
  • Ksylitolia on hyvä alkaa käyttää heti, kun purukumin tai pastillin syöminen sujuu.
  • Karkkipäivän sijaan suositellaan aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa. 
  • Vanhemmat harjaavat alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä, vaikka harjaamista on hyvä harjoitella itsekin pienestä pitäen.
  • Alle 3-vuotiaille hammastahnasuositus on kerran päivässä sipaisu hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %. Toisella harjauskerralla voi alle kolmivuotiaan hampaat harjata ilman tahnaa tai sipaisemalla harjalle fluoritonta tahnaa.

No comments:

Post a Comment