Friday, February 25, 2011

Kriittisen avovaimokokelaan tarjottavat eli näin ruokit 7 ihmistä kasvisruoalla

       
Tässä näitä ohjeita viime sunnuntailta.
          
Focaccia

Tämän tein epävarmuuteni johdosta täysin Kinuskikissan ohjeen mukaan. Paitsi, että kaverini kertoi työkaverinsa (leipurivirtuoosi) kertoneen, että jauhoja kannattaa lämmittää hiukan mikrossa ennen taikinaan lisäämistä. Tein sen ja varmuudeksi mikrotin kaikki muutkin taikinaan tulevat ainesosat.

Kuohkeaa tuli, mutta taisin pitää sitä hetken liian kauan uunissa ja se hieman kuivui. Lisäksi tein sen erikoisvehnäjauhoista enkä durum, kuten ohjeessa sanotaan. Ehkä se oli hieman mauttomampaa mitä odotin. Suolaakin olisi siis ehkä voinut lisätä hieman enemmän tai muita mausteita taikinaan tai jotain muita jauhoja maun vuoksi. Noh tässä ohje.

11 dl durum/venhnäjauhoja
1 dl valkoviinä
1 rkl merisuolaa
1/2 pkt hiivaa (laitoin koko kuivahiivapussin 11g)
5 dl vettä
1,5 dl oliiviöljyä

Jauhot ja suola kulhoon (mikroon noin minsa). Keskelle kuoppa, johon kaadetaan kädenlämpöinen vesi, johon hiiva liuotettu. Vaivaa ja lisää välillä mikrotettua oliiviöljyä ja viiniä. Sekoita kunnes kaikki aineet sekaisin. Jaoin tämän Kinuskikissan varoitusten perusteella kahteen kulhoon, muovi päälle ja jääkaappiin. Ja turposihan se. Mutta miksi? Ihmeteltiin, että eikös hiivan pitäisi kuolla/lopettaa toiminta jääkaapissa?

Seuraavana aamuna taikina levitettii pellille, jossa oliiviöljyllä sivelty leivinpaperi. Lepäsi liinan alla noin 2 h. Sitten tökittiin reikiä täyteen sormella ja siveltiin oliiviöljyllä ja ripoteltiin päälle luomuyrteillä maustettua sormisuolaa (aka pröystäilysuola, oli tuparilahja) ja tuoretta rosmariinia (joka maksoi kaupassa 3,5 e kun muut yrtit vaan 1,5 e).

Uuniin alimmalle tasolle puoleksi tunniksi (mulla vahingossa vähän yli kun vieraat tuli ja pinta ei näyttänyt ruskituvan millään, mitä se ei sitten loppujen lopuksikaan tehnyt), sitten vielä päälle sirottelin oliiviöljyä ja  leikkasin neliöiksi. Tosi kuohkeaa sisältä ja rapsakkaa päältä.Vaikka itse olin hitusen pettynyt, vieraille se maistui ja veivät sitä kotiinkin vielä, koska sitä tuli niin paljon.

Ensi kerralla se on mulla ainakin uunissa sen tasan 30 min tai alle ja ehkä laitan taikinaan esimerkiksi osan tavallisia sämpyläjauhoja tms.

New York Cheese Cake & Vadelmamelba

Tähän ohjeeseen yhdistelin aika montaa netistä löytynyttä suomenkielistä ja ulkomaista ohjetta. Yritin itse miettiä omia makunystyröitänyt ja sitä New Yorkin Time Squarella syötyä 14 dollarin jumalaista juustokakkupalaa.

Tällä ohjeella tuli ihanaa, mutta! (aina on mutta) aika tuhtia tavaraa. Eli toivomani kuohkeus ja ilmavuus jäivät puuttumaan. Sitä ei kuitenkaan täytettä tehtäessä ainakaan vispaamisella saa aikaan, koska täytteen pitäisi olla ilmakuplatonta laitettaessa uuniin. Siellä poksahtelevat sitten ja rikkovat kakun pinnan (näin kävi mulle).

Täyte:
600 g Philadelphiaa (alan koukuttua tähän juustoon)
200 g ranskankermaa
4 kananmunaa
3 dl sokeria
Vaniljasokeria

Sekoita keskenään tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää joukkoon munat ja sitten sokerit. Maistele välillä. Jos ei maistu syntisen hyvälle, teet jotain väärin. Laita jääkaappiin vetäytymään ja tee pohja.

Pohja:
Paketti Digestivejä
150 g voita

Murskaa Digestivet pieneksi muruksi valitsemallasi tavalla. Meillä koitettiin ensin blenderiä ja päädyttiin sitten sauvasekoittimeen. Sulata voi, sekoita muruihin. Painele juustokakkuvuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi.

Sitten täyte vuokaan ja uuniin 180 asteeseen noin tunniksi. Uuni pois päältä ja jälkilämmössä saa olla niin kauan kuin malttaa odottaa. Sitten viilennys (jonka aikana mulla meni hermot) ja jääkaappiin yön yli.

Vadelmamelba

200 g vadelmia
Tarpeeksi tomusokeria
Vaniljasokeria
Puolikkaan sitruunan mehu

Keitä vadelmia hetki, niin että koostumus hajoaa. Painele vadelmaseos siivilän läpi kulhoon niin, että siemenet jää siihen. Liota siivilän läpi vielä sitruunan mehu, niin se kerää sitä vadelma röhnää siitä vielä.

Itse laitin mielestäni varmaan melkein desin tomusokeria, maistele välillä, toiset tykkää kirpsakammasta ja toiset (minä!!) makeammasta.

Soosia näyttää olevan tosi vähän, mutta sitä on ihan tarpeeksi 10 hengen kakkupalojen päälle.

Kevätpasta aka Vihreä pasta (ois riittänyt kaikkine lisukkeineen 10 hengelle)

750 g pastaa
Kaksi kesäkurpitsaa (yht noin 700 g)
Parsakaali
Purjo
100 g pinaattia
Valkosipulia
400 g pussi pakasteherneitä
200 g Mascarpone-juustoa

Keitin pastan isossa kattilassa. Paistinpannulla paistoin ensin hetken purjoa ja valkosipulia. Sitten lisäsin kesäkurpitsakuutiot ja pienennetyn parsakaalin. Kun kaikki olivat pehmenneet sopivasti lisäsin herneet.

Pistin wokkipannun pohjalle pinaatit, kaadoin päälle pastat ja kesäkurpitsat yms. pannulta. Sekaan iskin mascarponen, suolaa ja pippuria ja sekoittelin niin kauan, että pinaatitkin notkistuivat. Just ja just koko juttu mahtui wokkiin. Ja sitä jäi sen verran, että syötiin siitä pari päivää pieniä annoksia vielä P:n kanssa.

Lisäksi tein salaattia, jossa oli salaatinlehtiä, sinimailasia, rucolaa, paahdettuja pähkinöitä ja manteleita, kirsikkatomaatteja ja marinoitua sipulia. Kastiketta ei oikeastaan tarvii, kun sirottelin nuo sipulit salaatin päälle, niin niistä lähtee sitä mehua.

2 comments:

  1. Tilaan myösen tuota kakkua tarjolle kun tullaan :)

    ReplyDelete
  2. Eiköhän se onnistu! Pitäähän mun kokeilla, että miten saisin siitä ilmavamman ;)

    ReplyDelete