Wednesday, February 8, 2017

1-vuotiaan iltarutiinit

Arvo oli elämänsä ekat kuukaudet aikamoinen iltasyöpöttelijä eikä nukahtanut yöunille koskaan ennen puolta yötä. Imetin yleensä noin klo 18 eteenpäin 00-02 asti. Jos halusin käydä suihkussa tässä välissä, minua odotti yleensä jonkun sortin huutokonsertti palatessani.

Enimmäkseen tämä menetteli, katsoin paljon telkkaria ja pelasin tabletilla. Mutta muistan myös kun joskus suihkussa veden alle hautautuneena toivoin niin kovin, että kun laitan suihkun kiinni, en kuulisi mitään. Mutta aina kuulin. Poika se siellä karjui: "heti ruokaa mulle lisää nyt". Ja äitihän totteli. Sohvannurkka tuntui jossain vaiheessa jo vankilalta.

Vaikka tämä "vankila-aika" tuntuu muistoissa tosi pitkältä, kesti se vain muutaman kuukauden, sillä melko tasan kolmekuisena Arvo alkoi nukahtaa yöunille tasaisesti klo 21. Ja sitä on jatkunut lähes poikkeuksetta siitä asti. Yöt toki sitten x-määrällä herätyksiä, mutta keskitytään nyt iltoihin. Ne on menneet nimittäin kohta jo vuoden päivät aika mallikkaasti. Henkinen yläfemma!

Arvo nukahteli alusta asti milloin milläkin tavalla. Alkuun toki pääsääntöisesti rinnalle. Kesällä Arvon ollessa puolivuotias otimme miehen kanssa tavaksi nukuttaa hänet yöunille vuorotellen. Minä edelleen yleensä rinnalle, mies aina vieressä makaamalla sängyllä.

Kun Arvo oli kahdeksan kuukautta otimme käyttöön selkeän iltarutiinin, jota edelleen noudatamme. Samaan aikaan aloin vähentämään yöimetystä ja aloimme myös pestä Arvon hampaat aina viimeisen imetyksen jälkeen erottaaksemme rinnan kokonaan nukahtamisrutiinista.

Iltarutiini alkaa siis edelleen iltapalalla kello 19-20 välillä (riippuen väsymystilasta, seuraavan päivän heräämisestä, päivunien pituudesta, nälästä yms.). Yritämme vähän kuulostella tilannetta, emme pidä väkisin hereillä, mutta emme myöskään halua yrittää laittaa häntä liian aikaisin nukkumaan. Usein kyllä, vaikka Arvo vaikuttaa virkeältä ja aktiiviselta, hän saattaa nukahtaa nopeastikin.

Iltapalan jälkeen käydään pesulla ja pottaillaan (tämä on nyt tauolla, koska ei yhtään kiinnosta Arvoa tällä hetkellä). Tämän jälkeen Arvo ilmakylpee ja kuluttaa viimeiset iltapyyryenergiat juoksentelemalla ympäri kotia. Hänen päivänsä kohokohta.

Sitten laitetaan vaippa ja on vuorossa nykyisin hyvin lyhyt, 8 tunnin maratoneista ollaan tultu alas noin 2 minuuttiin (loppu häämöttää jo), iltaimetys.

Tämän jälkeen iltarutiinia vuorotellaan isän kanssa. Siihen kuuluu hampaiden pesu, jonka jälkeen sanotaan toiselle vanhemmalle hyvät yöt ja mennään makuuhuoneeseen. Siellä Arvolle puetaan unipussi, luetaan lyhyt satu iltasatukirjasta sylikkäin, annetaan tutti, suukotellaan ja höpötellään päivän mukavista tapahtumista hetki.

Sitten Arvo lasketaan pinnasänkyyn, jossa odottaa unipupu. Valo pois, yövalo päälle ja tuutulaulua soittava pöllösoittorasia soimaan. Sitten poistumme huoneesta toivotellen hyvät yöt.

Joskus Arvo nousee vielä seisomaan ja heittää tutin pois sängystä. Joskus hän haluaa vielä vettä. Ihan satunnaisesti hän itkee ja hänet pitää nostaa vielä syliin rauhoittumaan. En kyllä edes muista, koska näin olisi viimeksi käynyt.

Kokonaisuudessaan iltatoimiin menee noin tunti ja nukahtamiseen 5-15 minuuttia. Yleensä aina kello 21 on viimeistään hiljaista.

Vaiheita on nähty monenlaisia, joskus nukahtaminen on ollut hankalampaa, joskus helpompaa. Olemme miehen kanssa sopineet, että yritämme kynsin hampain pitää tästä iltarutiinista kiinni vastaisuudessakin, vaikka mitä vaiheita tulisi uhmien yms. muodossa.

Nyt ollaan puoli vuotta menty näin ja tarkoituksena on siis päättäväisesti jatkaa hyväksi havaitsemallamme tiellä. Vaikka teinivuosiin asti!

Tässä alla kuva ensimmäisistä iltarutiinihetkistä viime vuoden elokuulta.

Henkilön Henna (@hennan1k) jakama julkaisu

No comments:

Post a Comment