Monday, September 11, 2017

Mitä lapsi ei ymmärrä?

Välillä mietimme miehen kanssa, mitä Arvo tällä hetkellä maailmasta ymmärtää. Välillä yllättyy, että oho, se tajuaa tuonkin, mutta välillä taas toteamme, että ei hän vielä käsitä joidenkin asioiden välistä yhteyttä.

Juuri viikonloppuna matkustimme lentokoneella siskoni perheen luo Ouluun. Arvo on tosi kiinnostunut lentokoneista ja aina reagoi nähdessään niitä taivaalla. Vaikka olemme useasti lentäneet, ei hän nytkään tuntunut yhdistävän koneessa oloa taivaalla nähtävään lentokoneeseen. Ei hän oikein ole koko lentämisestä moksiskaan. Ei vaikuttunut, eikä ahdistunut.

Ja tämä siis vain esimerkkinä, en tarkoita, että vielä pitäisikään yhdistää!

Kuten jo Facebookissa kerroinkin jossain vaiheessa, on Arvo alkanut sanoa "Inanaa" eli ihanaa. Ja aivan spontaanisti eli hän yhdistää sanan miellyttäviin kokemuksiin. Toki hän sanoo pyydettäessä myös "äiti on inanaa"... Jota ihan vaan joskus tulee kysyttyä!!


Muistan myös omasta lapsuudesta muutamia hauskoja asioita, joita en voinut ymmärtää. Tämä siis toki vähän isompana kuin Arvo.
 
En tajunnut...

Miten voi olla maailmanmestari, vaikkei tee maailmanennätystä? Miten voi voittaa Olympialaiset, vaikkei ole maailmanmestari?

Miten voi voittaa presidentinvaalit, jos ei saa 100 % äänistä? Olin muuten Raimo Ilaskiven kannattaja, koska minulla oli hieno Raimo-rintamerkki ja minusta hän oli sympaattisen näköinen.

Risteilyalus oli totaalisen mystinen konsepti minulle. Miten veneen sisässä voi olla kauppoja, ravintoloita ja hotellihuoneita? En voinut käsittää!

Miten maanosien sisällä voi olla eri maita? Miksei kaikkien maiden kieliä vaan vaihdeta englantiin?

Myönnettäköön, en "uskonut" lapsena evoluutioteoriaan. Itse asiassa ihan samasta syystä, jonka eräs nykyinen presidenttiehdokas on nostanut julkisuuteen. "Miksi maailmassa ei ole juuri tällä hetkellä puoliapinoita kehittymässä ihmisiksi?" Jos asia mietityttää, niin kannattaa tutustua siihen evoluutioteoriaan!

Perheeni ei ole järin uskonnollinen, mutta siitä asti kun olen raamatun kertomuksia kuullut/lukenut, olen niitä myös kyseenalaistanut. Joskus yritin hyvin uskovaisen mummoni kanssa keskustella näistä minulle epäselvistä kohdista (muun muassa Jeesuksen ylösnousemus), mutta sain vastaukseksi vain "kaikkea ei tarvitse ymmärtää, tarvitsee vain uskoa." Ei mennyt läpi ja 18-vuotiaana marssin maistraattiin eroamaan kirkosta. Eli evoluution kannalle käännyin kuitenkin.
Henkilön Henna (@hennan1k) jakama julkaisu

No comments:

Post a Comment