Monday, January 30, 2017

Vegevauva: Proteiini

Proteiini on yleensä se asia, josta kysytään, kun kerromme ettei Arvo syö lihaa. Alkuun laskeskelin tarkkaan, että saahan Arvo tarpeeksi proteiinia ruoasta.

Hyvin äkkiä kuitenkin lopetin, koska tajusin proteiinia tulevan helposti "yli tarpeen" tällä meidän perheen kala-kananmuna-maitotuotteet-vegaanisia valintoja-äiti syö joskus.maksaa-kasvisruokavaliollakin (en jaksa tätä rimpsua joka kohtaan kirjottaa, joten puhun kasvisruokavaliosta vaikka käytännössä tämä ei  mustavalkoisesti sitä ole).

Alle 2-vuotiaan päivän proteiinintarve on noin 1-2 grammaa per painokilo. Arvo painaa noin 10 kiloa eli hänen tulisi saada 10-20 grammaa proteiinia päivässä.

Kasvisproteiineista syömme pääasiassa linssejä, soijaa (useimmiten tofuna), papuja ja kik-herneitä (liian vähän käytössä tällä hetkellä paitsi falafeleina). Quorn ei meihin vanhempiin oikein uppoa, härkis menee hätävarana, nyhtistä olen kotiin asti saanut tasan kerran (kun kaveri diilasi sitä omasta lähikaupastaan, otamme vastaan nyhtislähetyksiä vastaisuudessakin).

Kalaa syömme noin kerran viikossa ja kananmunia pari kertaa. Nämä päivät ovat täysin itsestäänselvyyksiä proteiinin suhteen. 50 gramman palassa kalaa on jo 10 grammaa proteiinia ja yhdessä kananmunassakin noin 8 grammaa.

Me syödään lähes pelkästään täysjyvätuotteita, joissa on melko paljon proteiinia. Esimerkiksi makaronit, riisit yms. lisäkkeet syödään meillä täysjyväisinä. Myös leipä on yleensä niitä terveellisemmän sorttisia (ja vähäsuolaisia). Arvo syö lisäksi yleensä aamu- tai iltapalalla sokerittomia täysjyvämuroja (Talk-muru, C-Flakes, riisimurot yms.).

Arvolla on yhteisen ruoan lisäkkeenä usein vihreitä papuja, herneitä, maissia, raejuustoa tai avokadoa, jotka ovat kaikki enemmän tai vähemmän proteiinipitoisia. Lisäksi mulla oli pakkasessa iso satsi linssipihvejä, joista saatoin Arvolle sulattaa yhden ruoalle. Oli, koska ne loppuivat ja uusi satsi, jonka tein, syötiin ennen kuin se ehti pakkaseen. To do -listalla jollekin sunnuntaille! Saman voisi tehdä papupihveille.

Arvo syö nykyään myös usein kerran päivässä aamu/ilta- tai välipalaksi luonnonjugurttismoothien. Tähän upotan lisäksi marjoja/hedelmiä sekä lusikallisen manteli/pähkinävoita. Parin desin smoothie sisältää helposti 5-6 g proteiinia ja sen lisäksi melkeinpä puolet päivän kalsium-tarpeesta.

Päiväkodissa Arvo syö kasvis/kalaruokaa. Kerran viikossa koko päiväkoti syö kasvisruokaa muutenkin ja kerran viikossa on kalapäivä. Kolmena päivänä Arvolle ja muutamalle kasvissyöjähoitajalle tehdään eri ruokaa ja nyt näkemäni perusteella sielläkin otetaan hyvin ruoanteossa proteiinit huomioon.

Tarkoitukseni ei ole tässä mitenkään väittää, että meidän ruokavalio olisi täydellinen vaan osoittaa, että tarvittavan määrän proteiinia saa myös tällä meidän "kasvis"ruokavaliolla. Ja saa tiukemmallakin kasvisruokavaliolla, mutta tämä on meidän valinta.

En sitä sen kummemmin yleensä mainosta (kivampihan on instata kuvia niistä itsetehdyistä ruoista), mutta kyllä meidän ruokavalio sisältää arjessa aina välillä (lue: aika usein) kaikenlaisia kepulikonsteja kuten eineksiä ja tilanteita "jääkaapissa ei oo mitään kunnollista". Sitten välillä tilataan ne pitsat ja viikonlopuiksi ostetaan jotain ihanaa höttöleipää. Mielestäni ruoka saa ja sen täytyy olla myös nautinto. Lapsellekin.

Kuvassa joku kasvishöttö, ohrasuurimoita, avokadoa ja pari niitä kuuluisia linssipihvejä. Lusikka on meillä edelleen, mutta vain toistaiseksi, kuvausrekvisiittaa.

No comments:

Post a Comment